Дії з харчовими продуктами при тривалому відключенні світла

Дата: 14.12.2022 12:43
Кількість переглядів: 174

Берегівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує, в наслідок російських ракетних обстрілів критичної інфраструктури (електромереж) тривають відключення електроенергії по всій Україні в т.ч. і в нашій області, що в свою чергу негативно впливає на виробництво та обіг харчових продуктів, особливо швидкопсувних.

У зв’язку з склавшимися обставинами рекомендуємо:

  • Громадянам
  • Варто заздалегідь підготуватись до відключення електроенергії. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Заморозьте контейнери з водою (чисті пластикові бутилки з водою), щоби мати змогу зберегти температуру в холодильнику триваліший час на рівні 4°С або нижче.
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник.
  • Викиньте готові страви, якщо вони зберігались тривалий час за температури вище 4°С.
  • Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її.
  • Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

- Суб’єктам господарювання

  • Завчасно подбайте про наявність альтернативних джерел електроенергії (бензинові або дизельні генератори, портативні електростанції, автомобільні рефрижератори тощо). Адже за відсутності джерела живлення перестає працювати холодильне та морозильне обладнання, що призводить до псування харчових продуктів адже ковбаси, сири, м’ясо, риба, молочні та інші продукти стають непридатними та небезпечними для споживання, уразі обігу без дотримання відповідних температурних режимів.
  • Відповідно до впровадженої системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на Вашому підприємству, необхідно:
  1. розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів та термінів придатності, визначених виробником;
  2. переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її повернення постачальнику або утилізації;
  3. розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
  4. при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання);
  • забезпечити дотримання гігієнічних вимог;
  • забезпечити лабораторний контроль готової продукції (при виробництві);
  • по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків відключень електроенергії;
  • для зменшення ризиків для підприємства одночасної втрати всієї продукції провести її перерозподіл по різних складах.

Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам та мінімізує  ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

Нагадаємо, що відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів - виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.

Бережіть себе та своїх клієнтів.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень